Vianhaku vinkit
Räjähdys piirilevyllä
Tämä ei olekkaan se helpoin korjattava vaikka vika olikin hetkessä selvillä. Mikä oli tämä osa josta on enään tuhkainen kraateri ja savunhaju jäljellä.
-Saatat ehkä löytää vastaavan ehjän komponentin piirilevyltä jossa tyyppitiedot on vielä tallella. Käytä siitä löytyviä tietoja uuden osan hankintaan.
- Onko kortista piirikaavioita olemassa. Internet on ihmeellinen paikka josta löytyy yllättäviäkin asioita. Käytä sitä.
-Käytä järkeäsi ja päättele piirikortin toiminnan kannalta mahdollisia vaihtehtoja mitä kortin osa voisi tehdä. Rikkihän se jo on ja jos et muuta enään keksi niin kokeile onneasi, eli tuhoa kortti lopullisesti tai ole päällikkö.
-Varmista ettei viallisia osia ole enempää ennenkuin kytket korjatun kortin sähköihin.
Kondensaattorissa kansi pullistunut
Tarkaste silmämääräisesti kondensaattoreiden kansia. Onko joku pullistunut kuperaksi. Monesti viallinen kondensaattori räjähtää sisäisesti jo nostaa hieman kanttansa. Jos epäilet niin mittaa se.
FETit / Transistorit / IGBT
Mittaa puolijohdevahvistimien ja kytkimien kunto. Onko esimerkiksi oikosulkuja. Nämä osat ovat yleisesti kovimmalla rasituksella ja kuumenevat tai ylilyövät jännitekestonsa.Jäähdytys ei riitä tai puutteellinen suunnittelu johtaa osan rikkoontumiseen. Osa voi olla myös osittain rikki. Se kytkee mutta huonosti, ärsyttävä vika löydettäväksi. Hyvin yleinen vika tämäkin..
Mitattaessa yleensäkkin komponentteja suoraan piirikortilta, ota huomioon vastukset yms. joiden kautta virta saattaa kiertää ja aiheuttaa väärän vikadiagnoosin esimerkiksi vialliseksi (oikosulku) luulemastamme puolijohteesta.
IGBT:n mittaaminen yleismittarilla
Kuvien kytkennät voi tehdä omalla vastuulla.
Tässä testataan IGBT-kytkimen toimintaa suoraan piirikortilta. IGBT:n tarkastustapoja on muitakin mutta niistä myöhemmin.
Periaate tässä on liipaista hilalta IGBT johtavaksi 9 Voltin paristolla ja mitata johtavuus kollektori-emitteri välistä yleismittarin diodimittaus alueella.
-Yleismittari asetetaan diodimittausalueelle ja kytketään mittarin COM (-) johdin emitteriin ja plus(+) johdin kollektoriin. Kun hilaan ei tule vielä jännitettä, mittari näyttää ääretöntä (kuva 1).
Lisätään kytkentään 9V paristo. Hilaan pariston plus (+) johdin ja emitteriin miinusjohdin. Tämän jälkeen toimiva IGBT alkaa johtamaan ja näytöllä näkyy kollektorin ja emitterin välinen kynnysjännite. Tämä IGBT olisi toimiva tällä testausmenetelmällä