Lampun valinta
LED-lampun valinta:
Aikaisemmin lampun valinta oli helppoa. Tavallisimmat tehot olivat 25-40-60-75-100 Wattia joissa E27 kanta. Nämä sopivat joka paikkaan.
Nyt on lampunkantoja, tehoja ja värejä valittavana suuri määrä. Osa vielä himmennettävissä ja osa ei. "Kyllä minä mieleni pahoitin kun uusi LED-lamppu vain vilkkui himmentimen kanssa." Niinpä, jos tehdään ihan perusohje. Enemmän tietoa löytyy netistä mutta tällä pitäisi jo pärjätä.
1. Muistellaan vanhaa aikaa, 60 wattia oli keittiön pöydän päällä lamppuna ja kaikki asiat paremmin. Jaetaan 60Wattia 7:llä, niin saadaan noin LED-teho vastaavanlaisella kirkkaudella oleva LED-lamppu.
60W / 7 = 8,5W
Noin 8,5Watin tehoinen LED-lamppu vastaa vanhan kansan 60Watin hehkulankalamppua. Sitä ei suoraan ole sillä teholla saatavilla mutta valitaan lähin mahdollinen.
2. Ja kantahan oli vanhassa lampussa E27, se käy myös nyt.
3. Vielä värilämpötila eli Kelvin ( K ). Perinteisen hehkulankalampun väri oli tutun lämpimän keltainen. Tämä lämpimän keltainen väri vastaa 2700K merkintää uudessa LED-lamppupaketissa, Siitä kasvavana numerona 4000K on neutraalin valkoinen. Kasvattaessa välilämpötilaa 5700K olemme jo päivänvalossa ja 5700K ja siitä ylöspäin alkaa jo väri kylmenemään sinertävää kohti. Tarkkana saa olla tämänkin asian kanssa.
4. Jos haluaa että lamppu toimii myös himmennettäessä, varmista että lampun paketissa on merkintä siitä. "Dimmable" tai sitä tarkoittava himmentimen symboli.
5. Tällä jo pärjää. Mutta uusi aika on jo koittanut. Nämä ovat vanhoja asioita (jotka kyllä pätevät edelleen). Nykyään ei voida kuitenkaan olla törmäämättä Lumen (lm) merkintään, Tämä on valotehon yksikkö joka kertoo yksinkertaisesti paljonko valoa lamppu säteilee ympäriinsä, siis kuinka kirkas lamppu on. Oli se sitten led hehkulanka tai halogeenilamppu tai muulla tekniikalla toimiva, lumenien avulla on helpompi vertailla lampun kirkautta kuin jakamalla ja kertomalla watteja ja muistella kuinka kirkas se 60Watin lamppu olikaan. LED-lamppu kuluttaa senverran vähän sähköä että sen tehojen tarkastelu ei enää ole järkevää vaan olisikin hyvä alkaa opettelemaan Lumen-merkintöjä.
700 Lumenia vastaa noin edellä mietittyä 60W hehkulankalampun valotehoa.