Analogia vs. Digitaali
Analoginen jännite voi vaihdella portaattomasti. Esimerkiksi ääniaallot tulevat kaiuttimelle analogisessa muodossa jännitteen värähdellen äänenvoimakkuuden ja taajuuden mukaan. Periaatteessa kaikki ympäristössä olevat signaalit ovat ensin analogisia ennenkuin halutessamme muutamme ne digitaalisiksi. Tähän muutokseen sopii A/D-muunninpiiri. Sama käy myös toisinpäin D/A-muuntimella.
Digitaalinen tiedonsiirto sisältää karkeasti ajatellen vain kahta jännitesasoa. Esimerkiksi käyttöjännitettä 5 Volttia ja maatason 0 volttia. Kuten vanhanajan morsetuslaiteen(Lennätin) voisi ajatella digitaaliseksi tiedonsiirroksi. Peräkkäinen johtimessa liikkuvaa 5V 0V 5V 5V 0V eli ykkösiä ja nollia 1 0 1 1 0 sanotaan myös sarjaliikenneväyläksi. Jonossa siirto yhtä johdinta pitkin onkin hidasta ja kello ehtii sykkiä jo tässä 5 kertaa ennenkun kaikki BITIT ovat määränpäässä. Esimerkiksi IIC eli I2C on sarjamuodossa toimiva tiedonsiirtoväylä. Johdon toisessa päässä voi olla vaikka muistipiiri johon ohjauspiiri lähettää sarjamuodossa bittejä kellopulssin tahdissa talteen,
Useammalla johtimella voidaan koko riivi siirtää yhdellä siirrolla eli jokainen bitti omassa johtimessa samaan aikaa.yhdellä kellopulssilla. 8 kpl bittejä (8kpl johtimia) siirrettäessä onkin sitten yksi TAVU. Rinnakkaisliikenneväylä.
Binaari ja heksadesimaalijärjestelmä ovat rakenteeltaan samantyyppisiä kuin meillä normaalit numerot. Tavallisesti meillä on ykköset kymmenet sadat tuhannet... Jne. Jokaista kymmentä lasketaan aina perinteisesti kymmeneen ennenkuin laskenta alkaa taas nollasta ylöspäin.
Binaarilukujärjestelmässä ei lasketa kymmeneen vaan lasketaankin nollasta (0) yhteen (1) asti ja se pyöräyttää jo seuraavan kymmenen yhdellä ylöspäin. Eli koko lukusarja on vain ykkösiä (1) ja nollia (0). Tavallisia lukuja ne ovat kuitenkin.
Esimerkiksi:
0=0
1=1
10=2
11=3
100=4
101=5
Jne. Tästä huomataan että aikaisemmin mainittu sarja ja rinnakkaisliikenneväylä liikuttavatkin meidän normaaleja numeroita.
Ohjelmoitaessa voidaan käyttää myös heksadesimaalilukuja numeroiden ilmaisuun. Tässälukujärjestelmässä lasketaan aina 15 asti yhtä kymmentä kohti.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F.
1=1
D=13
11=17